Resa utomlands med hund

Visst är det mysigt att åka iväg på semester och ännu roligare blir det om man får ta med sig sin fyrbenta vän. Över hela världen reser människor med sina hundar varje dag, men hur går det egentligen till och vad är det man som hundägare behöver veta innan man drar iväg?

Att resa med en hund är inte det allra enklaste, men det är heller inte speciellt svårt om man vet hur man ska gå tillväga. I denna text kommer du att få mängder med information som kan komma till stor användning inför resan.

Får alla hundar resa?

En mycket vanlig fråga från hundägare kan vara om alla hundar har möjlighet att resa. Svaret på den frågan är i största mån ja, åtminstone om det kommer till hundraser, men om hunden får resa eller inte har främst med vaccinationer, pass och ålder att göra. En hund som är yngre än 15 veckor får inte följa med, just eftersom resan kan vara alldeles för stressig och svår för den lilla valpen. Du bör vara medveten om att vissa länder inte låter dig åka in i landet om du har en specifik hundras. I Norge är det t.ex. förbjudet att resa in med en pitbull terrier.

Behöver hunden ett pass?

Ja! Alla hundar som ska resa utomlands behöver ha ett så kallat hundpass. Ska ni resa till ett land som tillhör Europa är det ett EU-pass som gäller och vid resor utanför Europa kan det i många fall räcka bra med endast ett intyg från en veterinär att hunden är frisk. Reser du utanför Europa krävs det även att du har ett ägarbevis.

Vilka vaccinationer krävs?

En hund som ska ut och resa behöver vara vaccinerad. Vaccinationerna är till för att skydda din hund och säkerställa att den inte blir smittad utomlands, men är även för att skydda de svenska hundarna från smittor när ni kommer tillbaka från resan. Reglerna för de olika vaccinationerna kan variera beroende på vart i världen som man åker. Alla hundar ska dock vara vaccinerade mot rabies med minst tre veckors mellanrum innan avfärd.

Hur går resan till?

Har du barn är du säkert medveten om hur mycket som behöver packas ner för att man ska ut och resa. Det är allt från de senaste modet från kidsbrandstore till extranappar och diverse våtservetter. En hund behöver betydligt mindre än så, men fortfarande tillräckligt för att ha det så bekvämt som möjligt. Vilka regler som gäller är mycket varierande mellan de olika flygbolagen. I många fall går det bra att ha mindre hundar i kabinen, men då i väska eller bur. Är hunden stor behöver den resa i lastutrymmet på flyget. Lastutrymmet håller samma temperatur och tryck som resten av planet. Kom ihåg att buren behöver vara 100 % godkänd för att hunden ska få resa i den. Hunden behöver kunna ställa sig upp, vända sig om och även ligga ner.