Smuggelhundar

Det har varit en del prat i medier på sistone om just smuggelhundar och hundar som varit sjuka eller insjuknat efter köp. Köp aldrig en hund som inte har dokumenterad härkomst eller där säljaren inte kan uppvisa vaccinationsintyg och chipnummer. Är hunden en renrasig hund ska den vara registrerad i Kennelklubbens hundregister med registreringsnummer och är rasen inte godkänd av SKK ska hunden vara bevisligen registrerad av aktuellt rasregister. Känns det konstigt eller skumt så undvik att genomföra köpet. Köp inte en sjuk valp för att du tycker synd om den utan anmäl istället om misstanke om hundsmuggel föreligger.

En ny familjemedlem

När ni har bestämt er för att skaffa hund börjar resan mot att hitta den perfekta hunden. Hos Jordbruksverket finns flera väldigt bra tips på vad du ska tänka på innan du köper hund. Det finns också information om vad som gäller för att hålla hund i hundgård, rastgård och hundboxar. De måste hålla en viss storlek och uppfylla vissa krav innan du får hålla en hund i hundgård. Med rätt utrustning och material är det lätt att bygga både hundgård och staket till din hund.

Hos Buildor, ditt byggvaruhus på nätet, hittar du inte bara bra saker till hemmet utan även byggmaterial till trädgården. Detta kan vara perfekt om du vill ha ett bättre staket runt tomten för att din nya familjemedlem inte ska rymma eller om du vill bygga en hundgård eller en hundkoja.

Köp rätt hund

Det är många som tittar runt på diverse köp- och säljsidor för att hitta sin fyrbenta kamrat och det är lätt att fastna för en söt lurvig valp på en bild. Tänk på att det ligor som säljer smugglade valpar och som har specialiserat sig på detta. Ofta hittas annonser om dessa hundar på olika sajter som exempelvis Blocket, och det låter bra i annonsen. Överlämnandet av valpen kan ske överallt förutom i hemmet och inga andra valpar eller ens mamman till valpen kan visas. Att försäljningen kan ske i en baklucka på en parkering är heller inte ovanligt.

Sprida sjukdomar

Dessa valpar kan vara allvarligt sjuka och sprida sjukdomar till både människor och djur om oturen är framme. Det kan sluta så illa att hunden måste avlivas, och om den är insmugglad och misstanke finns om rabies måste den avlivas omgående. Detta kan gälla även om hunden inte har bekräftad rabies, det räcker alltså med veterinärens misstanke om sjukdomen. Sverige har varit rabiesfritt i många år och därför ar det av yttersta vikt att hålla det så. Rabies är en farlig sjukdom som inte inte går att bota om det upptäcks för sent. Detta gäller även för människor, så genom att köpa en insmugglad och sjuk valp bara för att du tar en chansning eller tycker synd om den och vill “rädda” den kan göra att en människa dör i rabies.

Köp endast hundar med tydligt dokumenterad härkomst, vänd dig till en riktig uppfödare som är ansluten till centralorganisationerna och kräv att få se vaccinationsintyg och andra papper innan du lämnar ifrån dig några pengar.

Lycka till med ditt valpköp!