Hundar i arbetet  

Om man går tillbaka i tiden och kollar på hur hundens roll var förr, har den ändrats otroligt mycket under alla dessa år som hunden ändå har betraktats som ett husdjur till människan. Från start användes hunden för att vakta och skydda boskap. Hunden sov då vanligtvis utomhus och betraktades mer som ett vilddjur än husdjur, vilken den på den tiden ockPolicemen with dog on Zurich street, Switzerlandså var.

Idag har hunden en större roll för människan än vad den någonsin tidigare haft. Det vanligaste är att man köper en hund som sällskap och för att utöka familjen, men hundar har även tagit en stor plats i olika typer av arbeten.

När man tänker på hundar som arbetar för människan är det kanske vanligast att man tänker på alla det polishundar som man ser ute eller på tv-program. Sida vid sida arbetar hunden och människan för att hålla gatorna lugnare och det kan vara allt från att söka efter försvunna människor, leta efter narkotika eller användas i situationer då människan inte har en chans att hinna i kapp en brottsling. Trots att denna typ av arbetande hund är den man ser mest, så finns det även hundar som arbetar på andra nivåer än så.

Assistanshundar är något som är mycket vanligt i samhället idag. En assistanshund är en hund som arbetar för en människa och det kan handla om att leda en blind person, till att kunna agera och hjälpa människor som har nära till olika typer av anfall. Denna typ av hund bör få vara 100% fokuserad på personen den har bredvid sig och man bör därför aldrig försöka fånga hundens uppmärksamhet eller klappa hunden.

Switzerland. Dogs of the St Bernard Hospice during a walkNågot som har blivit mer och mer användbart de senaste åren är terapihundar. Till skillnad från assistanshunden bör terapihunden kunna ty sig till många olika människor, med många olika typer av känslor och problem. Forskning visar att närheten av en hund lockar fram lycklighetskänslor hos en människa och terapihundar har därför visat sig vara ett mycket bra redskap för människor med depression, men även för autistiska barn som har svårt att kommunicera och anförtro sig till en annan människa.

Hundar är verkligen människans bästa vän och det är upp till alla personer som är hundägare, att se till att hunden får ut det absolut yttersta av sitt liv vid människans sida.