När du köper hunden via nätet

Det finns många sätt som man kan komma i kontakt med en hunduppfödare inför att man ska köpa en hundvalp. Två av de vanligaste är till exempel via rekommendationer från vänner eller via sin lokala brukshundsklubb. Idag blir det dock allt vanligare att man hittar hunduppfödare via annonser på nätet, som säger att det finns hundvalpar till salu. Det är naturligt att även hunduppfödare och kennlar har tagit steget ut i den digitala världen, eftersom människor i princip lever större delen av sina liv på internet numera, och det därför är viktigt att synas där, men det medför också en hel del risker att leta efter en hundvalp att köpa på annonssidor på nätet.

Den absolut främsta risken är att hundvalpen man tittar på och funderar att köpa är en smuggelhund. Att hundar är en attraktiv smuggelvara är inte svårt att förstå när man ser priset för en renrasig valp i Sverige. Smugglarna införskaffar därför hundvalpar i länder där de kostar betydligt mindre eller ingenting, och smugglar in dem till Sverige där de kan säljas för en stor förtjänst. Det finns dock en rad problem med smugglingen av hundar, förutom dess olaglighet. För det första lider hundvalparna ofta svårt under transporten till Sverige, då de behandlas mycket undermåligt. För det andra är försäljningen av sådana hundvalpar till normalt marknadspris i Sverige bedrägeri, eftersom köparen betalar för något som den inte får. Anledningen till att renrasiga hundvalpar är dyra i Sverige är ju för att aveln kontrolleras noga för att man ska försäkra sig om att valparna är så friska som möjligt och så besparade från genetiska sjukdomar som möjligt, och för att valparna vaccineras och kontrolleras av veterinär innan försäljning. När man köper en smuggelvalp har de inte fått några sådana vaccinationer eller kontroller, vilket betyder att valparna dels kan drabbas av svåra ärftliga åkommor tidigt i livet (som innebär stora kostnader för de nya hundägarna), dels kan föra med sig smittsamma sjukdomar som vi hittills är besparade från i Sverige tack vare vaccinationer och karantäner. Det är framförallt rabies som man riskerar att föra in på detta sätt, en sjukdom som också kan överföras till människor och som kan ha dödlig utgång.

Det är med andra ord inte bara för ens egen skull, utan för hela befolkningens, som man måste se upp när man letar hundvalpar på nätet. Därmed inte sagt att man måste undvika det helt och hållet – man måste bara ha några saker i åtanke och köpa valparna på rätt sätt. Man kan till exempel börja med att använda Allaanonnser för att enkelt hitta annonser med valpar i den ras man har tänkt sig. Därefter bör man vara noga med att man får besöka valparna och deras mamma i deras hem, både för att försäkra sig om att de har fötts upp i en bra omgivning och för att försäkra sig om att de kommer från Sverige. Det är också viktigt att be om alla dokument och handlingar som ska ingå i ett valpköp, till exempel en köpehandling med säljarens namn och kontaktuppgifter (även adress). Man måste också be om ett max sju dagar gammalt veterinärintyg med alla vaccinationer, samt hundens stamtavla. Om man är noga med att kontrollera hundens ursprung och att alla papper står rätt till kan man med gott samvete köpa sin nya familjemedlem på nätet.