Vilken hundras bör man välja?  

Om man nu har möjligheten och viljan att skaffa sig en hund är det viktigt att man väljer rätt typ av hundras. Det är lätt hänt att man lyckas charmas av en hunds utseende, medan hundrasens personlighet och egenskaper kanske inte alls passar ihop med hur ens eget liv ser ut.

Större hundar kräver generellt mer tid och längre promenader än en liten hund. Vissa hundar besitter egenskapen av att vara väldigt energiska och livfulla och dessa behov ska man som ägare kunna mätta. Det kan vara bra att fundera på vilken typ av liv man lever, innan man väljer ut en hundras som man tror kan passa, inte enbart för hundens skull, men utan för att du och hunden ska kunna få ut det allra bästa från varandra och er tid tillsammans.Vector dog silhouettes collection isolated on white

Internet är bra till mycket, och detta stämmer även in när det handlar om att läsa om olika typer av hundraser. Via webben kan man enkelt söka på olika hundraser och ser hur rasen beter sig, vilken typ av vård och skötsel hunden behöver, ungefärligt hur långa promenader och även om hundrasen har några brister ur ett hälsoperspektiv. Tyvärr har vissa hundraser lättare att få problem med t.ex. höfter eller tänder och även om den hund man skaffar aldrig får några av dessa problem, är det viktigt att vara beredd på att det kan ske.

Välj en hundras som kräver lika mycket som du har möjlighet att ge. Vill du träna eller tävla din hund i t.ex. agility är det bra att välja en ras som gillar att samarbeta och lära sig nya saker, har mycket energi och är smidig i sina rörelser. För den som söker en soffkompis kan det vara bra med en ras som har lugnare temperament och gärna föredrar att ligga still en stund.

En sista, men väldigt viktig sak att se över är om man har barn i familjen som hunden ska komma in i. Även om många hundraser kan lära sig att leva med barn, så finns det hundraser som accepterar mer än andra. Här kan det vara bra att se över hundraser med mycket tålamod, som en Golden Retriever eller Labrador, som är helt oslagbara som familjehundar.