Hundens mat

Hundmat är en fråga som nästan är lika omdebatterad som barnmat eller amning, vilket i och för sig inte är konstigt då hunden för många är deras lilla bebis. Åsikterna går isär gällande vad som egentligen är bäst för hunden – ska det vara torrfoder eller färskfoder, köpt i butik (i så fall vilken butik) eller hemlagat? Sanningen är sannolikt som i så många fall att det beror på, men det är definitivt viktigt att läsa på om de olika alternativen innan man provar något.

En vanlig lösning är till exempel att ge sin hund torrfoder. Torrfoder är en form av helfoder, det vill säga ett foder som ska innehålla all den näring som en hund behöver för att må bra. Även färskfoder är så kallat helfoder, och vilket som är bäst är som sagt en omdiskuterad fråga. Torrfoder är generellt bättre för hundens tänder, men om man tycker sig märka att hunden mår bättre av att äta färskfoder kan man kompensera för detta genom att noga borsta hundens tänder och ge den andra produkter för munhygienen. Oavsett vilken typ av helfoder man köper bör man dock se till att inhandla den i en djurbutik eller annan specialiserad fackaffär. Det menar i alla fall hundcoachen och hunduppfödaren Fredrik Steen, som anser att fodret som köps i vanliga mataffärer (och som vanligtvis är betydligt billigare än fodret som säljs i djurbutiker) inte kan hålla samma kvalitet som specialfodret från djurbutikerna.

Något som allt fler förespråkar är att man ska laga mat själv till sina hundar. Även detta är något som Fredrik Steen ställer sig kritisk till, eftersom han menar att det är ytterst tveksamt att man klarar av att skapa måltider till sin hund som är så välbalanserade näringsmässigt att hunden får i sig allt den behöver. Det är också det absolut viktigaste man måste tänka på om man trots allt vill ge sig på att laga egen mat till hunden – att räkna ut hundens näringsbehov, och att sedan komponera en måltid som tillgodoser detta. Genom att köpa en säck med torrfoder från djurbutiken är man garanterad att hunden får just en balanserad måltid med alla näringsämnen.

Man bör också anpassa maten till hundens ålder, både om man lagar maten själv och om man köper färdigt foder. Det finns till exempel särskilt foder för valpar, som innehåller mer näringsämnen än foder för vuxna hundar. Det behöver valparna för att de ska växa ordentligt.

En sak som är säker, oavsett vilken typ av foder man ger sin hund, är att man kan göra hundens matstund bättre genom att köpa eller bygga en liten ställning åt matskålarna, så att de kommer upp från golvet en bit. Detta gäller i alla fall om man har en stor hund, eftersom de annars måste böja ner nacken så långt för att nå ner till skålen på golvet. Genom att sätta matskålen och vattenskålen i en liten upphöjd ställning kan man i längden skona sin hund från nackskador. Du hittar allt du behöver för att bygga en sådan ställning hos Skånska byggvaror, där du dessutom kan hitta material för andra, mer omfattande byggprojekt.