Hundens hygien

När man äger en hund för första gången kan det vara lätt att överföra sitt eget behov av hygien på hunden. Sanningen är dock att en hund behöver tvättas betydligt mer sällan än en människa för att hålla en god hygien – faktiskt så sällan som en gång om året. Den enda verkliga anledningen att tvätta en hund är om den har rullat sig i något eller av annan anledning blivit smutsig eller luktar illa. Hunden har nämligen en väl balanserad bakterieflora, som skyddas av pälsen. Om man tvättar hunden för ofta kan man rubba den balansen, vilket kan leda till att hundens hud blir irriterad, börjar klia och lukta illa – motsatt effekt mot vad man vill uppnå med att tvätta hunden, med andra ord.

Vissa raser har dock särskilda behov som gör att de behöver rengöras oftare än andra. Nakenhundar ska till exempel badas minst en gång i veckan, eftersom oljan som huden producerar inte kan absorberas i hundens päls, och mopsar har veck i ansiktet som måste rengöras och torkas regelbundet för att de inte ska få hudproblem. Därför är det alltid viktigt att kolla upp vad som gäller för just ens egen ras, snarare än att bara följa generella råd som gäller alla hundar.

Vad ska man då tänka på när man väl ska tvätta sin hund? Det är viktigt att göra den första tvätten till en så lugn och positiv upplevelse som möjligt för hunden, annars kommer man att få kämpa med att få in hunden i badrummet nästa gång det är dags. Ett bra första steg för att göra hela miljön mindre läskig för hunden är att lägga ut en handduk eller liknande i badkaret eller duschen (och på golvet, om man inte har en badrumsmatta). Detta eftersom hundar ofta tycker att det hala underlaget i ett badkar är obehagligt.

Det är också bra att försöka läsa av sin hund så noga som möjligt, och avgöra hur rädd den är. Verkar den inte ha några problem alls är det bara att fortsätta, men annars får man ta det lugnt, tala med hunden i lugnande ton och muta den med några godisbitar. Det kan också hjälpa att stänga till badrumsdörren om hunden är orolig, eftersom det skapar en tryggare miljö.

Efter att ha sköljt hunden försiktigt med ljummet vatten kan man använda ett milt hundschampo för att schamponera pälsen. Man ska dock aldrig schamponera huvudet eller öronen, eftersom infektionsrisken är mycket hög där. Det är bättre att rengöra huvudet med en fuktad trasa. När hela pälsen är löddrig och fin måste man noga skölja igenom pälsen, så att det inte blir några schamporester kvar – det kan annars orsaka irritation i hundens hud.

Sist men inte minst är det viktigt att avsluta tvätten så positivt som möjligt, med massa beröm och gärna lite lek med hundens favoritleksak. Glöm inte heller att se upp för det obligatoriska rusket när hunden kommit ut ur badkaret eller duschen, när hela badrummet vanligtvis sprejas ned med vatten.