Tävla med din hund  

Har man börjat få upp intresset av att tävla med sin hund eller kanske alltid haft ett intresse, finns det många olika typer av tävlingar att anmäla sig till. Att tävla med hunden ska vara en rolig upplevelse där ni båda har roligt tillsammans och bygger upp ett mycket starkt band mellan varandra. Det krävs mycket träning och tillit mellan ägare och hund för att lyckas med tävlingar, men majoriteten av alla hundraser kan läras till detta.

De vanligaste typer av tävlingar är utställningar, agility, spårning eller lydnad. Alla tävlingar är olika och uppbyggda på olika sätt, men trots det är det fortfarande samspelet mellan båda parter som ligger till grund för att mrear view of a young man hug his small dogan ska kunna ha en chans att vinna. I agility gäller det att ta sig runt en hinderbana på snabbast möjliga tid och med minst fel under banans gång. Detta är en mycket rolig och fartfylld tävling som uppskattas minst lika mycket av deltagarna, som av publiken.

För den som är intresserad av att prova på att tävla med sin hund i agility finns det mängder med olika typer av kurser som man, tillsammans med sin hund, kan gå för att lära sig mer och få en hel del tips. Man kan självklart även träna ensam, men om man själv och hunden är nybörjare kan det vara bra att få goda råd och möjligheten att fråga om hjälp när det är något man undrar. Det finns till och med de personer som samlas på forum och diskuterar agility, men som sedan bestämmer sig för att träffas i grupp och utbyta information och träna tillsammans. Att träffa andra människor med samma intresse kan ofta leda till nya relationer, vilket kan gynna både dig själv och hunden på många positiva sätt.

Om man nu har bestämt sig för att tävla och ihärdigt har tränat tillsammans med sin hund kan det vara en god idé att ta till ett sista knep innan man väl ger sig ut på tävlingsbanan. Genom att titta på andra personers filmer från samma typ av tävlingar kan du få en bild av hur det går till på tävlingen, allt från när ni kommer komma till platsen, själva tävlingen, vad domaren kollar efter och prisutdelningen. Det känns ofta betydligt mer säkert och bekvämt när man har ett hum om hur hela processen kommer att gå till.